Trogen hund vaktade…

Den sällsamma historien om Greyfriars Bobby började 15 februari 1858 då den lilla skyterriern Bobbys husse John Gray avled. Gray begravdes i en enkel grav på Greyfriars Churchyard i Edinburgh. Men han blev inte glömd, hans lilla Bobby lade sig att vakta sin husses grav, dag och natt. Kyrkovaktmästaren John Brown var den förste som upptäckte Bobby och försökte förgäves schasa bort honom flera gånger. Men till slut uppstod ett kamratskap dem emellan och han fick vara ifred. Ryktet om Bobby spreds och snälla människor kom med mat till honom. Ägaren till en Coffee shop förbarmade sig över hunden och lät honom äta där.När kanonskott varje dag förkunnade att klockan var 13.00 stod folk väntande att se den lilla hungriga hunden lämna graven för sin dagliga måltid. För att inte Bobby skulle betraktas som lös-springande betalade en Sir William Chambers hundskatten och förärade Bobby ett fint halsband med inskription. Detta halsband finns idag att beskåda på Edinburgh Castle.

I fjorton år vaktade den trogna hunden sin saknade husses grav. Sista tiden var det vaktmästaren som kom med mat till Bobby. Så en dag, 14 januari 1872,stod matkorgen tom, Bobby var död. Greyfriars Bobby begravdes vid sidan om sin husses skänkta gravsten, två gravstenar av röd granit. John Grays sten bär inskripten ”Died 15th February 1858..Auld Jock..Master of Greyfriars Bobby..Even in his ashes most beloved”. På lille Bobbys gravsten står inristat ”Greyfriars Bobby..Died 14th January 1872..Age 16 years..Let his loyalty and Devotion be a lesson to us all. I november 1873 restes en minnesstaty över Greyfriars Bobby, som är en populär sevärdhet i Edinburgh.

2 thoughts on “Trogen hund vaktade…

 1. Gunnel

  På alla hotellrum i Hotell Parlament fanns den har hunden som gosedjur. Han satt i fåtöljen när vi kom till rummet. Det sägs att Bobby även fått en gravsten av amerikanare för bara ett fåtal års sedan då de passerade polismannens grav och spontant gjorde en insamling i turistbussen, gulligt va?

  Svara
  1. Wivianne Andersson

   Jag har år 2004 varit och sett på gravstenarna. Fantastiskt. Djur är underbara. Om bara
   människor också kunde vara lika trogna och snälla, vad världen skulle vara underbar då.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s