Scottish Porr…

…idge. Havregrynsgröt kan nästan betraktas som Nationalrätt i Skottland, tonvis slevas det varje morgon in i skotska munnar från Lågland till Högland. Lätt att tillaga är den också. Havregryn, vatten eller mjölk och litet salt, Slurp! Ändå lyckas man i Skottland variera gröten på flera sätt.

Varje år tävlas det i ”World Porridge Championship” i Carrbridge, Inverness-shire, Scotland, där titeln tilldelas den som tillagar den bästa traditionella gröten tillverkad av havremjöl. Domarna bedömer då utseende, lukt, konsistens, smak och färg. I ett speciellt avsnitt i tävlingen ”Särskild Gröt” tillåtes också olika ingredienser läggas till. Denna ”gren” kan innehålla blandningar av marsipan och hemgjorda glass spetsad med Skotsk whisky, en mycket populär ingrediens!!

Datum för årets World Porridge Championship  10-10-10

Vid Carrbridges gamla bro ses här 2010 års vinnare Neil Robertson med erövrad ”Golden Spurtle”, en gyllene spatel som traditionellt används till att röra om gröt. Naturligtvis firas denna stora skotska händelse med svängande kiltars grötmarsch till toner av högländska säckpipor.


”Skotsk havregrynsgröt” är känd världen över som stekt gröt. Överbliven vanlig havregröt sparas för att sedan  stelnad delas upp i bitar för stekning. Här ses den engelska reaktionen på denna skotska gröt…

H å r r e s a n d e ! !

Hae a braw day
th’ parritch way

Ian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s