Blandade Artiklar

Ett SKRIK i natten

Ayers Rock/Uluru är en jätteklippa som ligger i northern territory i central Australia. Urbefolkningens namn på platsen är Uluru och anses som helig.

Ayers Rock 17 augusti 1980 Lindy och Michael Chamberlain har tagit semester och tältar med sina tre barn vid klippan. I området finns flera campare som umgås, grillar och dricker öl. Det är sent och barnen sover i tältet.

Ett skrik i natten! Michael och en av camparna tycker sig höra skrik från Chamberlains tält. Lindy skyndar dit och ser en dingo som släpar ut något ur tältet. Den orolige Lindy upptäcker med fasa att deras nio veckor gamla dotter Azaria saknas. Hennes skrik ekar i natten…en dingo har tagit min baby!! Inom några minuter töms campingplatsen på folk som med facklor och ficklampor börjar söka i den mörka kalla natten. Polis anländer också efter någon timme, men allt är förgäves, lilla Azaria är spårlöst försvunnen.

Ayers Rock 24 augusti 1980 En turist hittar vad som ska visa sig Azarias blodfläckade sparkdräkt en bit från platsen där hon försvann. Hennes tröja saknas men det anses nu av de flesta att den skyldige för Azarias försvinnande är en dingo. Men det uppstår delade meningar om skadorna på kläderna, experter anser att det inte är fråga om dingos bett. Man har dessutom inte räknat med människors misstänksamhet, skvaller, onda tungor och polisens klantighet. En Mardrömstid för paret Chamberlain börjar

Mardrömsåren Michael Chamberlain var Pastor i ‘Seventh Day Adventists’ och det ryktades helt felaktigt  att namnet Azaria betyder ”offer i öknen”. Det kom anklagelser att barnet offrats i en religiös rit och att polisen i parets bil hittat blodfäckar. Illvilligt skvaller menade att barnets döda kropp legat där i en väska som sedan förts bort av föräldrarna. Det konstaterades senare att ‘blodet’ var målarfärg. Det påstods också att barnet skulle vara fött hjärnskadat och därmed inte önskvärt för föräldrarna.

Domen Australia northern territory 15 december 1980. De första domstolförhören börjar, flera följer. 29 oktober 1982 döms Lindy Chamberlain till livstids fängelse för mord på sin dotter Azaria. Detta av en rättegångsjuryn som enligt mångas mening dömde på fördomar och förutfattade meningar istället för fakta. Michael Chamberlain dömdes till 18 månaders fängelse för delaktighet i brottet. Nationen var delad, hundratusentals namnunderskrifter för deras frisläppande inlämnades till myndigheterna.

FrihetI januari 1986 föll en engelsk turist som klättrade på Ayers Rock och omkom. När kroppen hittades upptäckte polisen att benbitar saknades och spaning visade att området innehöll flera dingos lyor. Här hittades de saknade barnkläder som tillhört Azaria halvt nergrävda. Dessa nya bevis medförde att  Lindy Chamberlain 7 februari 1986 fick lämna fängelset som en fri kvinna.

15 september 1988 lades alla anklagelser mot paret chamberlain officiellt ner och domarna betraktade ogiltiga. Lindy mottog 3 miljoner dollar som skadestånd för den orättmätiga fängelsetiden. Händelsen har resulterat i böcker, filmer, tv-serier och senast ett verk på Sydneys opera. Se gärna filmen/videon ”A cry in the dark” med utmärkta Meryl Streep i rollen som Lindy.

År 2002 uppgav Frank Cole, en 78-årig man, att han i augusti 1980 vid Ayers Rock sköt en dingo som släpade på ett illa tilltygat barnlik. En av Coles två kamrater begravde det i en ihålighet i närheten. Eftersom männen var tjuvskyttar bestämde de sig för att tiga. Problemet med Coles sanningshalt var att den som begravde barnet är död och den andre kamraten har Altzheimers och minns ingenting. Polisen öppnade inte fallet igen trots att prov med lögndetektorl visade att Cole talade sanning. Vad som verkligen hände lilla Azaria kommer troligtvis aldrig att bli uppklarat. Gåtfulla Ayers Rock vill för all framtid bevara hemligheten.

Fair Dinkum

Ian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s