Kärlek och Bröd Del 3


Flykt i ödemark
De följande åren arbetade de tillfälligt på olika arbetsplatser tills de båda 1972 lyckades få jobb i ett stort bageri. Hon bakade, han hämtade mjöl hos spannmålsleverande bönder med en av företagets bilar De levde billigt och sparade till drömmen om ett eget bageri. De bröd som Esther tillverkade här var helt industriella, aldrig några av sin mors recept, aldrig några kärlekens bröd, det saknade hon.

Företagets ägare var mycket nöjd med paret men en dag 1976 tog han Esther avsides och gav en varning. Trots att Ungern alltmer lättat på förtrycket och närmat sig väst fanns det kvar efterlysningar på mordanklagade, bland dessa Janos och Eszter. Någon okänd man hade besökt företaget och frågat om dessa namn. Företagsägaren visste att det var John och Esther det gällde. Det var dags att fly igen, de vågade inte ta risken att kanske utvisas till gamla landet för rättegång. Företagsägaren var hjälpsam, han överlämnade innestående löner och gav dem mjölbilen till resan.

Paret bekostade bensinen genom att längs vägarna sälja nybakat bröd på servicesställen som av olika orsaker övergivits. En del av dessa innehöll även ugnar av enkel konstruktion. Deras vanligaste metod var annars att baka ”damper” i en gryta med glöd. Esther önskade smaksätta bröden men visste inte vilka bär och växter som var lämpliga och giftfria. Men en dag fick hon hjälp med detta från ett mycket oväntat håll.

Fortsättning följer med avsnittet Napoleon den Vakne

2 thoughts on “Kärlek och Bröd Del 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s