Kärlek och Bröd Del 2

B u d a p e s t

Den ungerska nazistiska Pilkorsrörelsen utövade ett skräckvälde. De krävde av diverse affärer dagliga leveranser av varor men betalade aldrig. När Jovan och Alida flera gånger klagat hos myndigheterna blev de anklagade som fiender till Staten och hämtade av män i svarta uniformer, Paret försvann i ”Natt och dimma”, dottern sändes till ett barnuppsamlingshem i Budapest. Det enda hon lyckades få med sig var moderns tre tättskrivna receptböcker.

1939 födde en ensamstående kvinna ett gossebarn efter en våldtäkt av en okänd man. Hon lämnade barnet vid ingången till ett barnhem tillsammans med ett brev och ställde sig sedan på rälsen framför ett tåg.. Efter några år överlämnade barnhemmet pojken Janos till en man med det passande namnet Farkas (Varg), en förmögen man som ägde en restaurang, två cafeér och ett bageri i Budapest. Denne lovade pojken en lärlingsplats och ordentlig skolgång. Men det var falska löften, pojken fick slita som slav och bo i en skrubb i restaurangens förråd där hans hälsa blev allt sämre och någon skola var det inte tal om. Men i eländet fanns det en ljusglimt. En av restaurangens kockar var en god man, av honom lärde sig Janos mycket om matlagning. Pojken som var mycket intresserad och lärorik blev snart trots sin klenhet en tillgång i köket.

Samma år lämnade flickan från Zentendre uppsamlingshemmet för att även hon arbeta för Farkas.. Här förenades de båda ungdomarna för första gången i djupaste vänskap.

Sovjet höll dessa år Ungern i ett järngrepp vilket resulterade i uppror 1956. Farkas, som gjort affärer med ryssarna fanns med på  frihetskämparnas dödslista. Nu stod Eszter och Janos skräckslagna och bevittnade hur han blev arkebuserad av frihetskämpar utanför sin restaurang. När dessa drog vidare kom Farkas son springande. Han såg sin far ligga skjuten och pekade rasande på paret och skrek mördare, ni ska inte komma undan!

Eszter grep Janos i armen och de flydde för sina liv. Rykten påstod att paret var inblandade i avrättningen av den hatade restaurangägaren. De hölls gömda av en underjordisk frihetsrörelse som sedan hjälpte dem ut ur landet. Först till ett land utanför Sovjetblocket, sedan… 1964 landsteg de som John och Esther med falska pass i Sydney, Australien.

Fortsättning följer

2 thoughts on “Kärlek och Bröd Del 2

  1. Ping: Kärlek och bröd Del 1 | Ian McOwen

  2. Ping: Kärlek och bröd Del 1 | Ian McOwen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s