Kärlek och Bröd Del 6 – Sista Delen


När elden falnat

Queensland Australia 1995 Den stora beställningen var avklarad, sista transporterna med brödförpackningar hade gått. Nu väntade två dagars fritt för anställda som med god lön på fickan drog hem till de sina. Kvar på bageriet framför den stora ugnens värme satt Esther och John. De höll varandras händer, drömmen de hade tillsammans hade blivit sann. De somnade nöjt tillsammans.

När Esther vaknade var ugnen fortfarande varm men Johns hand kall, iskall. Napoleon den vakne stod i en dörröppning och betraktade henne. Han såg när hon ur de gamla receptböckerna rev sida efter sida som hon matade ugnen med. Samma syn mötte Bluey i andra sidan av lokalen. Han hade anlänt tidigt för att hämta kvittenserna. De båda öppna dörrarna orsakade ett drag som fick  lågor att flamma upp. Ett rökmoln  spreds ut ur ugnen och försvann som ett sista minne av Szentendre. Napoleon knäböjde framför paret och strök med sina händer ömt deras huvuden, Esther var beredd, hon hade varit beredd länge. Flickan från Szentendre och pojken från Budapest gjorde nu sin sista resa tillsammans. Napoleon reste sig och lämnade tyst byggnaden. På vägen passerade han Bluey, en kort ögonkontakt, ett handslag, sedan fortsatte han ut i outback och förvann.

Epilog
Detta var berättelsen om två människor livsresa i två världar Det var inga historiska personer så skälet vi fick lära känna dem var på grund av brev, samtal och andra kontakter mellan människor som de hade träffat under sin levnad. Och en 12-årig pojkes positiva minnen av dem som startade det hela.

Brödbutiken är idag borta och bageriet ett i mängden av alla förfallna husruiner i outback. Den lilla byn gick skiftande öden till mötes. Namnet Nome (No Name) ändrades till St Andrew men blev aldrig godkänt. Sista namnförslaget var åter Ennen men så flyttade så många från byn att det som ett eget litet samhälle försvann. Dödsstöten kom 2011 då översvämmande vattenmassor slog sönder och drog med sig resten av byggnaderna.
The village was no more!

©Ian McOwen

One thought on “Kärlek och Bröd Del 6 – Sista Delen

  1. doje

    Tack o lov att jag inte hunnit titta in till dig förut så att jag kunde läsa alla delarna i ett svep, hade blivit rent för olidligt att vänta !
    Tack än en gång för dina fina berättelser.
    Sköt om dig, kram, Doris

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s