Djävulens Öga Del 2

Deke’s berättelse
Enligt Abos legender levde en gång en man som under tid av svår torka ändå dagligen använde källan att bada i. Han straffades grymt med att hans ena öga stacks ut och sedan i skepnad av en människoätande saltvattenskrokodil förpassades till grottor och tunnlar under vattenhålet. Detta odjur sades ofta sitta i en grottöppning vid källan för att med sitt enda öga välja ut sina offer.

”Djävulens Vattenhål” kallades källan av en präst som med ett sällskap badade där på 1860-talet. och flera av de badande försvann spårlöst i det varma, ibland nästan heta, mörka vattnet.

1864 bestämde sig en milisöverste att göra slut på ryktet om det enögda monstret. Han ät transportera en grov mässingskanon uppför en klippformation där det var det fri utsikt över till Djävulens grotta. Med sin tubkikare tyckte han sig se den ondes glödande blick, djävulens öga.Med dubbel laddning spydde pjäsen dundrande ut eld och rök. Men resultatet blev inte som väntat. Den väldiga explosionen orsakade att klippan rämnade och Djävulens Källa slukade kanonen tillsammans med de olyckliga soldaterna. Odjuret fanns fortfarand kvar i sin grotta. Ingen hade sedan dess vågat försöket att utmana Djävulen vid Djävulens källa. Ända tills….

Djävulens källa
I Australiens outback påträffas äventyrliga män som lever av jakt på vilda djur som de levererar till cirkusar, djurparker och museer. Speciellt efterfrågade är krokodiler och giftiga ormar. När en av dessa jägare försvann i vildmarken i februari 1980 ledde spåren mot den fruktade platsen, känd som ”djävulens källa”. Ingen av de annars så modiga men skrockfulla jägarna kände sig manade att ta del i vidare sökande, endast den försvunne mannens båda barn vågade fortsätta. En 21årig dotter och hennes 19årige bror lastade hopsamlad utrustning på en lånad terrängbil och startade sökandet efter fadern. På sin väg träffade de på en engelsktalande Abo som mot belöning motvilligt ledde dem till deras mål, Djävulens källa.

Denna vattensamling var sannerligen en egendomlig och otäck plats. Underjordiska sprickor förde med sig hetta och saltvatten från havet blandades med sötvatten. Detta var verkligen ”dark water”, sikten nere i vattnet var obefintlig. En viss skuld till detta och spökdimman hade också de stora kolgruvorna i området. Deras vägvisare pekade mot en grotta i klippkanten, vände sig om och försvann snabbt därifrån

Djävulens grotta
I en uppblåsbar gummibåt tog sig ungdomarna in i grottan. I skenet från ficklamporna upptäckte de en gestalt som låg på en avsats, det var fadern. Någon krokodil syntes inte till. När den chockade mannen förts bort från grottan till ett tillfälligt läger på avstånd från källan berättade han om sitt möte med den stora krokodilen.

Han hade klättrat ner i grottan uppifrån, utrustad med en Spear gun, en gasdrivande kort men kraftig harpun. Denna var laddad med en lång pil som innehöll ett starkt bedövningsgift i spetsen. Tanken var att träffa krokodilen i strupens mjuka del. Nästan omedelbart blev han attackerad av grottans invånare som kastade honom mot väggen. Liggande bakom ett klippstycke som skydd såg mannen sin chans. Han siktade mot krokodilens enda öga och avlossade en hullingförsedd pil av stål. I plågor dök krokodilen i det mörka vattnet och försvann i underjorden, död eller levande!

Epilog
Morgonen jag skulle resa därifrån befann sig Deke uppe i luften någonstans. Morbror lovade att hälsa från mig och tillade leende. Jag förstår vad du tänker Ian, och du har så rätt. Deke är en av de dugligaste flygare jag vet och som berättare har han inte sin like. Ingen vet vad som verkligen har hänt eller inte hänt, varje lyssnare får avgöra det själv.

Jag nickade instämmande och tog farväl av Deke med en salute mot himlen, och några Skotska visdomsord ”Is fheàrr na ‘n t-òr sgeul innse air chòir” (Better than gold is a tale rightly told)

Ian McOwen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s