Mannen med Silvertisteln

En berättelse i fyra delar

”The man with the silver thistle” har jag kallat dessa minnen om en person som var krigshjälte  och även den störste hjälten i mitt liv. Han hette Branan McTaggart, men blev känd som ”Old Tag”. Jag betraktar det som en ynnest att jag en del av mitt liv fått leva nära denne märklige man som jag betraktade som en av mina bästa vänner.

Branans far, Duncan McTaggart, var en urmakare som ägde en liten kombinerad butik och verkstad i en liten by några mil utanför Inverness, Scotland. Han var duktig i sitt yrke och mycket omtyckt av kunderna, speciellt de kvinnliga. Duncan köpte ofta söndriga klockor billigt som han sedan lagade och bjöd ut till försäljning till låga priser på marknadsplatser och liknande. Han hade med på sin cykel ett litet hopfällbart träbord som han prydde med en vit duk där han  presenterade sina ur.

I en viss liten by by brukade affärerna gå mycket bra men så hände det en dag, han sålde knappast något alls. Skälet till detta var… Kärlek! Kärlek vid första ögonkastet. Några musiker uppträdde på en scen, bland dem Aileen, en nittonårig fiolspelande söt flicka. Duncan kunde inte se sig mätt på henne, för första gången i sitt liv var denne tjugoettårige Don Juan kär. Han samlade ihop klockorna i sin väska, lämnade bordet för att ställa sig vid scenen. Med sig hade han en bukett nyköpta blommor.

Nu skulle marknadsplatsen stänga. Flickan gjorde sig tydligen färdig för avresa, hon satt i en öppen bil tillsammans med en äldre herre. Duncan störtade fram, räckte fram blommorna och…kunde inte få fram ett ord. Flickan tog emot buketten med ett ljuvligt leende som tack. Den äldre mannen, som visade sig vara Aileens far, erbjöd Duncan åktur om de skulle åt samma håll. Duncan skulle egentligen åt motsatt håll men att få sitta hos denna underbara flicka var värt allt. Han tänkte inte släppa kontakten med den ljuvliga Aileen nu, cykeln fick han hämta senare.

När Duncan en romantisk sommarkväll 1922 friade till Aileen fick han ett önskat Ja. Följande år fick de en son som döptes till Branan.

Fortsättning följer Del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s