Mannen med Silvertisteln del 3

Möte i Tobruk
Denna viktiga hamnstad i nordöstra Libyen var besatt av britterna men i juni 1942 erövrades staden av tyskarnas Afrikakår under general Erwin Rommel. Britterna drog sig tillbaka men en grupp Australier blev inringade och tagna som fångar av tyskarna. En ung skotsk officers uppdrag var att i utrymda brittiska stabsbyggnader med alla medel förstöra kvarglömda papper och kartor. Till sin hjälp hade han regementets erkänt bäste bilförare, en nittonårig skotsk yngling vid namn Branan McTaggart.

Förutom att Corporal McTaggart genomförde detta uppdrag perfekt, lyckades han även  prestera ett dödsföraktande gatlopp med en kapad tysk lastbil genom fiendens linjer och rädda de fångna aussiesoldaterna. Denna händelse belönades med medaljer, när kriget slutade var denne unge man rikt dekorerad. Men under det senaste uppdraget sårades McTaggart av en fiendens kula i bröstet. Vid undersökning senare beslöt läkarna att låta projektilen stanna kvar i hans kropp. Den låg för nära hjärtat, operation ansågs för farlig att genomföra.

I Tobruk möttes de båda för första gången, den skotske kaptenen, min blivande farfar och min blivande vän ”Old Tag”. De blev sedan närmast oskiljaktiga, då McTaggart tjänstgjorde som Kaptenens (senare Majorens) McOwens chaufför resten av krigstiden Därefter som medarbetare och chaufför på McOwen’s släktgård i Invernesshire i Scotland.

Fortsättning följer Del 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s