NannyMolly-mitt Helgon Del 3

Tvätteriet, och en grannbyggnad där branden börjat, blev till aska. Men Mary gav inte upp, med försäkringsmedel och lånat kapital startade hon på nytt ett större tvätteri i en ”bättre” stadsdel i Dublin. Hon var redan välkänd, affärerna gick bra från början. Personal saknades inte, nästan varje dag fick hon besök av förväntansfulla kvinnor som sökte arbete. Mary värnade speciellt om unga ensamstående mödrar, hon ville så gärna hjälpa dem att kunna behålla sina barn i en ensam och av många föraktad tillvaro.En lagerbyggnad på baksidan av tvätteriet lät hon restaurera och inreda med flera små rum att användas som tillfälliga bostäder av de tvätterskor som var bostadslösa. Där inrättades även ett gemensamt barnpassningsrum där barnen kunde övervakas av någon moder under arbetstidens timmar. Mödrarna turades om enligt  schema och nöjdare och tacksammare tvätterskor kunde Mary inte få.

Men Mary hade inte räknat med Dublins politiska spänningar. Kampen mellan Unionisterna och Nationalisterna på Nordirland ökade och oroligheter spred sig över hela Ireland. Flera brutala och blodiga terroraktioner utfördes främst av IRA men också av deras motståndare. Brittiska ambassaden i Dublin brändes ner av rasande fientliga demonstranter. En liten skotsk skyddskår sändes dit för att beskydda brittiska intressen och eskortera personal för hemresan till England. Bland dessa soldater som anlände till Dublin befann sig min far. När Marys stora lagerbyggnad rekvirerades som logement åt  dessa soldater protesterade hon hos  befälhavaren. Här mötte Mary  min far för första gången.

När Mary i ursinne förklarat situationen, blev den härdade men inte okänslige soldaten betänksam. Han kunde ju inte gärna kasta ut de flickor och barn som bebodde lagerbyggnaden. Tillsammans med Mary arbetade han fram en godtagbar lösning. Den kvällen hade far ett samtal med sina män, alla var med på att ingen skulle lämna husrummen för deras skull. De räknade med att deras insats skulle vara kortvarig, avlösning eller förflyttning skulle ske ganska snart. Allt löste sig gemensamt till det bättre, två präktiga armetält restes på gården.

Molly Malone
I lagerbyggnadens källare förvarades tvättmedel i tunnor. När Mary hämtade en tunna på en dragkärra passerade hon tälten  och fick genast höra glada tillrop och smått skamliga förslag. En av pojkarna tyckte att hon påminde om Molly Malone som drog sin kärra i den välkända sången. När Mary dök upp med kärran skrålades det ofta från någon tjänstledig soldat utanför tälten…”in Dublin´s fair city where girls are så pretty, I first set my eyes on sweet Molly Malone.”. Andra av hans kamrater stämde i och snart ekade en hel kör mellan husen.Far frågade henne om han skulle säga till dem att sluta men Mary svarade skrattade  att bli jämförd med den historiska Molly Malone var inte fy skam för en enkel tvätterska. Det kunde naturligtvis inte sluta annat än att hon snart kallades Molly av alla, även av hennes tvättflickor…”In Dublin´s fair city where girls are so pretty, I first set….

Ian McOwen ©

Fortsättning » Del 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s