NannyMolly-mitt Helgon Del 2


Den afrikanska släktingen

Eftersom inga släktingar till barnet gick att finna placerades det på ett kommunalt barnhem där ett nöddop gav henne namnet Mary. De följande barnhemsåren har jag inte lyckats skaffa uppgifter om. 1938 blev hon placerad i en barnhusskola  som sköttes av katolska nunnor. Mary visade sig mycket läraktig men var frispråkig och fick ofta reprimander av nunnorna för detta.  Efter endast ett år i denna skola hände något som helt förändrade hennes liv.  En släkting till henne dök oväntat upp.

Släktingen
Martha Brodie ansågs i sin ungdom vara en av Dublins största skönheter och var då mycket omsvärmad av stadens herrar. Men den som vann hennes hjärta var en Engelsman, Charles Higgins, en äkta Londener med affärssinne. Han hade en importfirma som inskaffade varor från Afrika. År 1930 avreste paret till Kenya där de levde som brittisk överklass i en stor lantvilla. Deras affärer i hemlandet sköttes av agenter. Inför det hotande värlskrigets utbrott återvände paret tillsammans med sin elvaårige son Harry till den relativa tryggheten i Dublin.

Här upptäckte Martha att en hög brevpost genom åren legat kvar på Dublinkontoret genom slarv från agentens sida. En del post från en bank visade att det för flera år sedan fanns medel insatta av Thadeus och Caitlin som förräntats. Bankens uppgifter visade att Martha Higgins, avlägsen kusin till Caitlin Brodie/O´Leary var ensam levande släkting till denna och förmånstagare. Men vid en närmare kontroll upptäckte Martha att det fanns en annan mer rättmätig arvinge, nämnligen en liten flicka vid namn Mary, på en barnhusskola i Dublin. Martha tänkte inte bli av med dessa pengar, med laglig rätt adopterade hon Mary. Den lilla flickan kom till ett välordnat men kärlekslöst hem men Harry blev överförtjust i sin nya lillasyster.

Marys fosterföräldrar blev hennes förmyndare och för en stor del av flickans arv inköptes  en räcka varumagasin i hamnområdet som de fyllde med varor för den viktiga krigsindustrin. Vad som retade paret var att banken krävde att de endast stod som ägare tills Mary blivit myndig. Lilla Mary var helt ovetande om denna kamp om arvspengarna, hon var så glad över att ha fått ett riktigt hem och en storebror som avgudade henne.

1950 tröttnade Martha och Charles Higgins på det fattiga efterkrigslivet i Ireland, lämnade de nu vuxna barnen Harry och Mary och reste tillbaks till Afrika för en mer pleasant tillvaro. Men i Kenya hade det börjat det jäsa bland den inhemska befolkningen. Ett par år senare utbröt det så kallade  Mau Mau-upproret och paret tvingades lämna sin stora villa på landsbygden för att bosätta sig säkrare i Nairobis välbevakade vita kvarter. Här försvinner paret Higgins ur historien.

Med åren hade Mary vuxit upp till en ovanligt lång och ståtlig flicka men med ett ganska alldagligt utseende. Ingen kunde kalla henne vacker, inte ens söt, men hon hade ett par gnistrande mörka ögon och ett intagande leende som var så vackert och charmerande att det nästan tog  andan ur folk, män som kvinnor. Hon blev laglig ägare till de nu tomma varumagasinen trots försök av paret Higgins att sälja dem. År 1960 öppnade här Mary  i den största byggnaden ett tvätteri tillsammans med några flickor som anställda. Absolut rent och välstruket blev hennes motto och firman växte.

Harry skaffade en lastbil och transporterade öl och andra varor över hela Dublin. Inom ett par år hade firman blivit så stor att han investerade i två nya bilar och ett kontor med garage. Ibland hjälpte han sin syster med större tvättleveranser. Han hade växt upp till en jättelik tystlåten karl som såg till att Mary och hennes flickor fick vara i fred från stadens busar. Mörka kvällar körde han dem hem i sin bil. Nu följde goda år i Mary O´Learys liv. Tills en dag telefonen i hennes hem ringde och hon mottog detta förfärande meddelande: Tvätteriet står i lågor, allt brinner!

Ian McOwen ©

Fortsättning » Del 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s