Skandal och frieri

Mormors blomsterhatt del 4

– Motorcykelns ljud verkade allt svagare tills det helt försvann. Endast vinden susade svagt och det kändes som att sitta på ett moln och glida fram bortom tid och rum – Cadwallon Jones

Denna del av min berättelse om min mormors liv handlar om min blivande morfar

År 1914 inträffade en stor skandal i en liten by i Wales när det avslöjades att Gwenllian Jones, en 15årig skolflicka väntade barn med en av lärarna vid den lilla byskolan. Röster höjdes att inget annat än abort vore möjligt och att den omoraliske läraren omedelbart skulle avskedas. Denne löste sin del av problemet genom att spårlöst försvinna ut ur landet, troligtvis i arméns khaki. Kvar bland människors spott och spe, stod den stackars flickan med sin växande mage. Barnet ville hon behålla och därför hade hon ingen tröst att hämta hos sina fanatiskt religiösa föräldrar. Men kanske Gud ville ge föräldrarna en knäpp på näsan genom att skicka hjälp till flickan. Hjälp i form av Benjamin Darwin, en välbärgad äldre farmare som hört talas om hennes olycka och kom med ett förslag. Hans farm var stor med flera arbetare anställda, men någon familj hade han inte, han levde ensam på sin stora lantgården. Han erbjöd henne tjänst och husrum tillsammans med barnet.

Det berättades om Benjamin Darwin att hans dotter för många år sedan rönt samma öde som Gwenllian och att han i vredesmod fördrivit henne. Hans hustru valde då att följa med dottern. De återvände aldrig. Sedan dess hade Darwin levt ensam i svår ånger för sitt handlande och sin saknad av familjen.

En solig höstdag anlände Gwenllian med sitt lilla gossebarn Cadwallon i hästskrinda till Darwinfarmen. Vagnen stannade på gårdsplanen invid det stora äppelträdet som tyngdes av mognande frukter. Benjamin Darwin plockade ett av de mest lysande röda och räckte till Gwenllian som en gårdens välkomstpresent.

De följande åren blev goda. Trots elaka tungor och menande blickar betraktade Benjamin Gwenllian som sin dotter och Cadwallon som sitt barnbarn. Farmen gav god återbäring och lille Cad fick ofta följa med på Benjamins affärsresor till storstaden. Här såg han för första gången en motorcykel och blev därefter stor fantast för dessa fordon. Han samlade alla bilder och tidningsurklipp som gick att få tag i om motorcyklar. På sin 10årsdag fick han av ”onkel Benjamin” en present som han sedan dess betraktade som det finaste han ägde, en liten uppskruvbar leksaksmotorcykel av plåt.

Under ett tivolibesök i Llandovery träffade Gwenllian en ung man. Tom Harris hette denne charmör som med sina mörka ögon och ostyriga lockar nästan lamslog henne av känslor. Hon blev vansinnigt förälskad i honom. Harris verkade också mycket intresserad av den unga mamman som han ivrigt började uppvakta.

Gwenllian ansågs vara ett gott kap då det räknades med att hon skulle ärva gården. En som  genomskådade Harris inställsamhet och falskhet var Benjamin, men av skäl man kan gissa sig till blandade han sig inte i vad som skulle komma. En dag anlände Tom Harris till gården iklädd svart kostym och hatt, utrustad med en stor blomsterbukett.  Den  kvällen svarade Gwenllian ja på hans frieri och när mörkret lade sig över Darwin farm, lade det sig också över de goda åren, de onda åren skulle komma.

Ian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s