Farväl til Wales

Mormors blomsterhatt del 5

– Motorcykelns ljud verkade allt svagare tills det helt försvann. Endast vinden hördes susa svagt och det kändes som att sitta på ett moln och glida fram bortom tid och rum – Cadwallon Jones

Denna del av min berättelse om min mormors liv handlar om min blivande morfar

Glamorgan county, Wales 1928. Det blev ett vackert bröllop med många gäster. Trots den motvilja Benjamin kände för Tom Harris, bekostade han det hela, allt för Gwenllians lycka. De nygifta inrättade sig i det stora farmhusets ena flygel och livet gick vidare en tid utan större dramatik. Men det gick inte i längden att hålla tillbaka den fiendeskap som pyrde i Benjamin och Tom emellan och en dag kom explosionen. Under ett gräl, där anklagelser haglade från dem båda, föll Benjamin ihop med starka smärtor i bröstet. När den tillkallade doktorn anlände till farmen var det för sent, Benjamin Darwin var död.

Som väntat gick arvet till Gwen och en nöjd Tom Harris titulerade sig snart godsägare. Det dröjde inte länge förrän han hade kommit på kant med samtliga anställda. Dessa slutade en efter en och ersattes av Toms släktingar och bekanta. Gårdens skötsel blev allt sämre och olönsammare. Gwen trivdes där inte längre, hon önskade sälja farmen, villiga köpare fanns. Men en annan händelse satte stopp för detta. En advokatfirma i London hörde av sig för en clients räkning, en kvinna i England  gjorde anspråk på arvet från Benjamin Darwin. Det var Darwins sedan länge förvunna dotter.

Den ärliga Gwen godtog dottern som arvinge och skrev över Benjamins alla tillgångar på henne. Tom Harris protesterade men hans stora skulder tvingade honom att godta överlåtelsen. Nästan utfattiga lämnade de gården och färdades till Cardiff för att där försöka skapa en ny framtid.

De lyckades  få tag på en liten billig lägenhet i stadens utkant. Gwen fick arbete i en dammsugarfabrik och Tom och Cad hos ett gruvföretag. Tom hade oförklarligt förändrats. Samvetet hade på något sätt hunnit ifatt denne rumlare som blivit en ganska omtänksam familjefar. Gwen hade återfått sin älskade Tom och Cad trivdes med sin styvfar. Fem år senare hade de inrättat sig väl i en större lägenhet i en välskött hyresfastighet. Livet blev lättare, det fanns även pengar över att spara. Då upplevde Gwen sin värsta mardröm, ras i den gruva där hennes make arbetade!

När Gwen mottog beskedet att Toms kropp var funnen vände hon sin sorg inåt. Hon led tyst utan tårar. Cad sökte i sin förtvivlan upp sina morföräldrar och bad om hjälp för sin mor. Det styvnackade gamla paret tog detta som ett tecken på att dottern straffats av gud för sin tidigare skörlevnad och erbjöd sig att ta hand om henne efter bästa förmåga. Trots stora kval tog Cad förväl av modern med orden: Vi ska börja om tillsammans igen mor, jag kommer tillbaka efter dig. Hennes ögon visade att hon förstått och hon log. Samma dag tog Cad ut sina besparingar. Med nödvändiga papper och pass och stärkt av moderns leende steg Cadwick Harris 17 juli 1936 ombord på det fartyg som skulle föra honom till det nya livet i det nya landet…Australien!

Ian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s